İTÜ’lü OLMAK: Yaşar Bey Merhaba, Bizimle özgeçmişinizi paylaşır mısınız?
Yaşar Kurt: 1965 Isparta doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi, Antalya – Manavgat ve Antalya – merkezde tamamladım. Liseyi bitirdiğim yıl olan 1982 yılında, İTÜ İnşaat Fakültesi inşaat mühendisliği bölümünü kazandım. 1987 Yılında mezun olduktan sonra, kamu müteahhitliği yapan bir inşaat firmasında, aralıksız 17 yıl çalıştım ve 2004 yılında Ankara’da, kendi inşaat şirketimi kurdum. Yine kamu işlerinin irili ufaklı müteahhitliğini yaptım ve 2021 yılında, şirket ortağımın vefatından dolayı, şirketimi kapatmak zorunda kaldım. Şu an Üçer Müşavirlik şirketinde, TOKİ şantiyelerinin kontrollük hizmetlerinde görev yapmaktayım.
İTÜ’lü OLMAK: Güzide derneğimiz İTÜ BİRLİK içerisinde yürütülen ve sizinde önemli katkılar sağladığınız faaliyetlere ilişkin olarak neler paylaşmak istersiniz?
Yaşar Kurt: Sayın Ömer Yenel’in dernek başkanlığında üç yıl, sayın Ali Türkoğlu’nun vakıf başkanlığında bir yıl olmak üzere, toplam dört yıl İTÜ BİRLİK tüzel kişiliklerinde hem dernek saymanı, hem de vakıf saymanı olarak görev yaptım. O dönemlerde yaptığımız özverili çalışmalarım nedeni ile, 2011 yılı vakıf genel kurulunda, vakıf senedi uyarınca ve teklif edilerek, ömür boyu mütevelli heyet üyesi olmama, oy birliği ile karar verildi.
İTÜ BİRLİK derneği bünyesinde, kendi camiamızla yaptığı efsane cumartesi söyleşilerini biz unutamadık ki, katılan dostlarımızın da unutamadıklarını hala konuşuyoruz. Örneğin İTÜ’lü öğrencilerin yaptığı “zap suyu devrimci gençlik köprüsü söyleşisi”, “Kanal İstanbul’un denizlere vereceği zarar söyleşisi”, “Ankara’nın su sorunu ve yapılması gerekenler”, “şehir hastanelerinin hayata geçiriliş sürecindeki yanlışlar”; “Prof. Dr. Naci Görür söyleşisi”, “1. Boğaziçi köprüsü yapım süreci ve karayolları planlaması söyleşisi”, “İstanbul’dan yayın yapan bir özel radyo sahibi ile yapılan söyleşiler” çok etkileyici olmuşlar ve günlerce konuşulmuştu.
Ayrıca Marmaray inşaatına yapılan bir otobüs dolusu katılımcı ile yapılan teknik gezi, Şanlıurfa Göbeklitepe turizm gezisi gibi etkinlikler harikaydı. Cumartesi söyleşilerinin konusu her ayın başında belli olur ve aylık program üyelerimize gönderirdik. Hafta boşluğu asla olmaz, her cumartesi dostlarımızla buluşurduk. Köy ilkokullarına her yıl yaptığımız kitap ve spor ayakkabısı yardımlarımız, bizler için güzel anılar olarak kaldı. Bir güzel anım da dernek saymanı olarak yaptığım ve bir yıl içinde topladığım 105.000 TL [1] civarındaki aidat geliri olmuştur. Bu para o dönem can suyumuz olmuştu. Bunun sonucu olarak çalışan personelimize, bir maaş ikramiye vermiştik. Çünkü 10 yıl önce bir birliktelik duygusu ve yönetimin herkesi kucaklama arzusu, sevgisi vardı. İTÜ Birliği Ruhu vardı.
İTÜ’lü OLMAK: Geçmişte bizzat katkı koyduğunuz İTÜ BİRLİK pratiğini ve deneyimlerinizi esas alarak; günümüzden bakarak bir değerlendirme yaparsanız, İTÜ BİRLİK yakın zaman faaliyetleri ve mevcut durumu hakkındaki düşüncelerinizi paylaşabilir misiniz?
Yaşar Kurt: İTÜ BİRLİK olarak yakın zaman içinde hiçbir etkinlik yapıldığını duymadık ve katılım sağlayacağımız hiçbir toplantı ortamı görmedim. Yılbaşı, 29 Ekim, 10 Kasım gibi etkinlikleri zaten her yönetim kendince yapıyordu. Restoran tadilatı nedeni ile 4-5 aydır zaten hiçbir etkinlik yapılmadığı gibi, restoranda yemek yeme gibi bir durumu da yaşamadık. Vakıf mütevelli heyeti üyesi olarak, binamızda yapılan tadilatlardan hiç haberim olmadı, bilgi verilmedi. Haberi olan bir üyemize de rastlamadım. İyi niyetli bir şeyler yapılmak isteniliyorsa da, iletişimsizliğin ve beraberce çalışmamanın getirdiği olumsuzlukları, ne yazık ki hep beraber yaşıyoruz.
Depremde hasar görüp yıkım kararı verilen İzmir şube binamızın, arsa durumu hakkında hiçbir şey bilmiyoruz. Yapılaşma oranı, müteahhit yaklaşımları, inşaat teklifleri, çözüm önerileri gibi bilgiler nedir bilmiyoruz.
İTÜ’lü OLMAK: İTÜ BİRLİK değerlendirmelerinizin yol göstericiliğine inancımızı ifade etmek isteriz. Bu bağlamda, İTÜ camiasına önemli faydalar sağlayacak; daha etkin, daha güçlü ve daha kitlesel bir yapıya kavuşmamız için yapılacaklar konusunda da önerilerinizi paylaşır mısınız?
Yaşar Kurt: İTÜ BİRLİK camiamızın etkin ve güçlü bir yapıya kavuşması, aidiyet duygumuzun çoğalması ile olacaktır. Bunun için her ay tüm üyelerimize bilgi mailleri ile ulaşılmalı, yapılanlar ve yapılacak olan tüm etkinlikler hakkında bilgi verilmelidir. Yönetim kurulu herkese elini uzatmalı, küslük ve kırgınlık yaratmamalı, dedikodu ortamından uzaklaşmalı, bağış toplama konusunda, diğer üyelerle kolkola girmelidir.
İTÜ’lü OLMAK…
[1] 2013 yılında 105.000₺’sının değeri 31 Aralık 2013 tarihli TCMB ABD Doları gösterge kuru üzerinden yaklaşık olarak 49.500 ABD dolarıydı. Yani bu yazının yayınlandığı 2023 tarihi itibariyle yaklaşık olarak 1.000.000₺’sına eşit. Yönetimlerin geçmişte nasıl çalıştığına örnek olsun diye vurgulamakta yarar gördük.