7 Mayıs 2023 günü gerçekleştirilen İTÜ Birliği Derneği Genel Kurulunda 3 başkan adayı 3 listeyle seçimlere katılıyor. Biz de İTÜ’lü OLMAK web sitesi olarak 3 adayımıza bir çağrıda bulunarak güzide Derneğimiz, Vakfımız, İTÜ’yle ilgili görüşlerini, programlarını sorduk. Adayların en genci olan Maden Mühendisi Remzi Gedikoğlu’yla olan söyleşimizi yayınlıyoruz.
İTÜ’lü OLMAK: Remzi Bey Merhaba
Remzi Gedikoğlu: Merhaba…
İTÜ’lü OLMAK: Remzi Bey, önce sizi biraz tanımak isteriz. Bir çoğumuz, bir çok özelliğinizi biliyoruz, ama gelin tüm okurlara, üyelerimize sizi tanımaları için bir de sizden duyalım.
Remzi GEDİKOĞLU: 1985 yılında, İTÜ Maden Fakültesi’nde Maden Mühendisliği eğitimine başladım. Üniversite yıllarımda Maden Fakültesi Öğrenci Derneği Başkanlığı görevini yürüttüm. 1989-1994 yıllarında profesyonel olarak TMMOB Maden Mühendisleri Odası yöneticiliği görevinde bulundum. TMMOB, OSTİM OSB delegasyonunda, ATİSAN VAKFI Başkan yardımcılığı görevleri yanı sıra, özel sektörde sürdürdüğüm iş yaşamı süresince toplumsal fayda projelerine katkılarda bulunmaya naçizane çalıştım.
İTÜ’LÜ OLMAK: Peki bir de sizden İTÜ’ye ilişkin görüşlerinizi, Birliğimiz hakkında fikirlerinizi dinlesek, bize dilediğiniz gibi anlatın lütfen.
Remzi Gedikoğlu: İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTELİLER olarak, 2,5 asır önce başlayan bir çabanın, eğitimin ve mühendislik anlayışının temsilcileriyiz.
Ulusal Kurtuluş savaşımızın sonrasında yeni devletin, Cumhuriyetin inşasında ve ülkenin imarında, fabrikalarında, yollarında, barajlarında, şehirlerinde alın teridir, mühendisliktir teknik üniversite…
Ve teknik üniversiteliler çağdaşlığın, çağı kavramanın, akılcılığın ve aydınlanmanın bir eseri olarak birliğimizi kurdular…
Temelde Birliğimizin Kuruluş amacı; topluluğumuzun hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmektir. Üyelerini ve üyelerinin çıkarlarını dert etmektir.
Ayrıca Derneğimiz, ülke inşa etmiş mühendislerimizin, mimarlarımızın; izlerinin, birikimlerinin, kültürlerinin yaşatılması ve daha da ileri taşınması için BİRLİK projesidir. Dayanışma ile çoğalma projesidir. Vatana, topluma yani hayata dokunma, dönüştürme, geliştirme projesidir…
Birliğimizi kuranlar;
İlk günden birlik dediler… Ortak akıl dediler… Dayanışma dediler… Bilim dediler, mühendislik dediler… Ve bir kültür yarattılar. Teknik üniversiteli olmak kültürü…
Bu kültürün hem hayatta olan hem de yitirdiğimiz çok kıymetli temsilcileri var. Hem ürettikleri teorilerle hem de tatbikatta başardıklarıyla ülkemiz mühendislik yaşamına derin izler bırakan teknik üniversiteliler var…
Çok sayıda örnek var… Çok sayıda değerimiz var… Hepsini saygıyla anıyorum…
Bunlardan biri olan Prof. Dr. Mustafa İNAN diyor ki;
İlkokul sıralarından başlayarak “kendi bacağından asılan koyun” felsefesi ile yetiştirilenlere asla itibar etmeyeceksin. Onların arasından ülkeye yararlı birinin çıktığı görülmedi.
Ve bizler kişilerden, kişisel menfaatlerden, koltuktan, makamdan, yani “kendi bacağından asılan koyun” felsefesinden bakmadığımız için, İTÜ camiasının bütününden baktığımız için, ülkemizden baktığımız için buradayız ve camiamıza yararlı olmak için, ülkemize yararlı olmak için BİRLİK VE BERABERLİK çalışması yürütüyoruz.
Ve yakın zaman pratiğinde tecrübe edildiği üzere, köprüleri atmaya değil, köprüleri kurarak, sizlerin de desteği ile birliğimizi yeniden inşa etmeye geliyoruz.
Ve düşünüyoruz… İTÜ’lü olarak düşünüyoruz… İTÜ’ye, İTÜ’lüye yakışan bir anlayışla düşünüyoruz…
Bu nedenle her türlü engellemelere karşı İTÜ camiasının birliği için, güçlenmesi için, çalışmalarımızı beraberce yürütüyoruz.
Tekrar tekrar İTÜ Birliğin içinde bulunduğu ve herkesin bildiği feci durumu anlatmaya gerek yoktur. Ama mevcut feci durumdan kurtulmak için kıymetli çalışmalar yapacağız!
İTÜ’LÜ OLMAK: Bir saniye, lütfen ben sorayım. Hedefleriniz nedir? Nasıl bir program göreceğiz sizin başkanlığınızda?
Remzi Gedikoğlu:
Ne yapacağız?
İTÜ dostluğunu ve yardımlaşmasını inşa edeceğiz…
Sevgi saygıyı aklımızdan hiç çıkarmadan her üyemize eşit ulaşılabilir bir bağ kuracağız.
Birlik kaynaklarını rasyonel kullanacağız ve burslu öğrenci sayımızı artıracağız…
Öğrenci arkadaşlarımızın staj olanaklarını ve istihdam olanaklarını artırmak amacıyla sonuç odaklı çalışmalar yürüteceğiz ve bu bağlamda Ankara’daki OSB’lerle protokoller yapacağız… ATO ve ASO ile kurulacak ilişkiler İTÜ Öğrencilerine staj ve istihdam kapılarını aralayacak ilk adımlarımız olacak.
Oluşturacağımız Bilim Kurulumuz ile mühendislik görüşünün gerektiği konularda bilimsel yaklaşımlarla raporlar oluşturacağız.
Ülkemizin kaynaklarının rasyonel kullanımı ve bilime, mühendisliğe aykırı uygulamalar konusunda ilgili kurumlara hem teknik üniversiteli disipliniyle yol göstericilik hem de mühendisçe uyarıcılık görevimizi yapacağız. Toplumu aydınlatacağız…
Ne yapacağız?
İTÜ’lü kuruluşların oluşturduğu platformların etkinleştirilmesi ve tüm İTÜ camiasının birlikte iş ve gelecek oluşturma eksenli politikalar üretmesi için etkin katkı koyacağız…
Üniversite ve fakültelerimiz ile ortaklaşan bir anlayışla, eğitim süreçlerinde ihtiyaçlara katkı oluşturacak projeler geliştireceğiz…
Başta satranç olmak üzere İTÜ spor kulüplerine etkin destek sağlamak üzere çalışmalar yürüteceğiz…
Konservatuar mezunlarımızın katılımı ile sanatsal faaliyetlerimizi en üst seviyeye taşıyacağız…
Ne yapacağız?
WEB sitemizi hem mühendislik paylaşımlarıyla hem de fikri paylaşımlarla zenginleştireceğiz…
Anı kütüphanesi oluşturacağız…
Birlik faaliyetlerini yaygınlaştırmak için Sosyal medyanın etkin kullanımını hayata geçireceğiz…
Birlik faaliyetlerimizin daha etkin yürütülebilmesi için illerde temsilcilikler oluşturacağız…
Öğrencilerimizin henüz üniversitedeyken birlik faaliyetlerine katkılarını sağlamak üzere öğrenci kulüpleri oluşturacağız…
Ne yapacağız?
Ülkemizin ilk radyo yayını yapan, ilk televizyon yayını yapan üniversitesi İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ… Biz ilklerin üniversitesinin mensupları olarak İTÜ BİRLİK TV ve İTÜ BİRLİK Radyo yayınını hayata geçireceğiz.
Ne yapacağız?
İTÜ camiasının başarılı değerleri ile gerçekleştirilecek paylaşımlarla, yol göstericiliklerle özellikle genç arkadaşlarımızın gelecek planlamalarına katkı sağlayacağız…
Teknik geziler düzenleyeceğiz… Birliğimizi ve ülkemizi ilgilendiren ve özelliklede mühendislik disiplinin söz sahibi olduğu konularda söyleşiler düzenleyeceğiz…
İTÜ Ar-Ge Hizmetleri ile Teknokent arasında canlı bilgi akışı sağlayacak organik bağ oluşturacağız.
Bu bağ ile özellikle yeni mezun Teknik üniversiteliler ile Üretim, teknolojik bilgi birikimini faydaya çevirecek yetkin deneyimler arasında nasıl bir iletişim kurulabileceğinin olanaklarını araştıracağız.
Denizcilik fakültesi mezunlarımızın katkılarıyla yat kaptanlığı kursları düzenleyeceğiz…
Vefa geceleri yapacağız…
Camiamıza ve birliğimize önemli katkılar sağlamış büyüklerimiz var… Onları asla unutmayacağız… Unutturmayacağız… Bu bağlamda kapsamlı vefa geceleri düzenleyeceğiz…
Şeffaf bir yönetim sergileyeceğiz. Tüm kararlarımızı ve mali kullanımlarımızı üyelerimizin bilgisine sunacağız…
Hiçbir mazerete sığınmadan, her işimizde sonuna kadar gideceğiz…
Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Fen Edebiyat Fakültesi mezunlarımızı örgütleyeceğiz…
Gemi İnşaat, Kimya Metalürji, İnşaat Fakültesi mezunlarımızı örgütleyeceğiz…
Maden, Uçak ve Uzay, Mimarlık, İşletme, Konservatuvar, Makine ve Denizcilik Fakültesi mezunlarımızı örgütleyeceğiz…
Ortak akılla, dayanışmayla; büyüyen güç ve özgüvenle birleşik bir yapı yaratacağız…
Bütünleşmeye ve çözüm odaklı bakışa nelerin engel olduğunu çok iyi analiz etmiş durumdayız…
Öncelikle bir anlayış değişikliğini sağlayacağız. Burada yönetici olmayı bir yarışı neticesinde değil, son derece olgun ve yeni görev yapacaklara güvenle bir bayrak devri olarak yapma kültürünü hayata geçireceğiz.
Yaftalama, aşağılama, incitme, kırma, dökme anlayışını ortadan kaldıracağız.
Hiçbir üyemizi, arkadaşımızı birilerinin adamı olarak yaftalamayacağız. Ve herhangi bir arkadaşımıza birinin adam diyeceksek; en fazla İTÜ’nün adamı diyeceğiz.
Gruplaşmaları ortadan kaldıracağız, ötekileştirmeleri ortadan kaldıracağız… Özetle İTÜ Birlik anlayışının tüm bireylerini kucaklayacağız ve bütünleştireceğiz.
Tüm bu sorunların çözülebilmesi için; genç İTÜ’lülerin Birliğe kazandırılmaları ve yönetimlere katılmalarını mutlaka sağlayacağız. Sadece seçim zamanlarında, oturulan koltukları tahkim etmek için değil; aidiyet duygusunun harekete geçirildiği ve fiilen birliğe katkı koyan bir anlayışla üyelikleri artıracağız.
İTÜ’LÜ OLMAK: dinlemesi bile coşturuyor insanı, peki ama nasıl yapacaksınız bunları? Bütçe, kaynak, ekip nasıl olacak?
Tüm bunları nasıl yapacağız?
İşe tarih bilinciyle başlayacağız. Tarihimizden aldığımız güçle başlayacağız. Üniversitemizin kuruluşunun 250. Yılı. Ama İTÜ Birlik yöneticileri sanki başka bir üniversite derneği yöneticisi gibi davranıyorlar. Buradan başlayacağız. Birliğimizin kuruluşunun 100. Yılına 3 var. Buradan başlayacağız. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılı ve neredeyse BİRLİK farkında değil… Buradan başlayacağız…
Cumhuriyetin 100. Yılında İTÜ’de mühendislik, mimarlık eğitimi çalıştaylarıyla başlayan bir dizi etkinlik ile 2. Yüzyıl için yol gösterici rapor hazırlamakla işe başlayacağız.
Tüm bunları nasıl yapacağız?
Güler yüzle, umutla, sevgiyle ve saygıyla yapacağız… Birlik ve beraberlikle, dayanışmayla yapacağız… Hep birlikte sizlerin etkin katılımıyla ve azimle yapacağız… Ortak akılla yapacağız…
Yılmadan, tüm zorluklara karşı üyelerimizin katılımıyla yapacağız…
Yürekli olacağız, basiretli olacağız, çok çalışacağız…
Peki, tüm bunlar için neye ihtiyaç var?
Makam için değil, koltuk için değil, kişisel tatmin için değil; İTÜ için, Birlik için, camiamızın; üyelerimizin iradesine, katkısına, çabasına ve enerjisine ihtiyacı var.
Tamda 1923’teki gibi, tamda 1926’daki gibi Türkiye’nin; üyelerimizin iradenize, katkısına, çabasına ve enerjisine ihtiyacı var.
Büyük şairin sözleriyle ve davetiyle çabamızı özetlemek gerekirse;
Şehitler, Kuvâyi Milliye şehitleri,
Siz toprak altında derin uykudayken,
Düşmanı çağırdılar,
Satıldık, uyanın!
Biz toprak üstünde derin uykulardayız,
Kalkıp uyandırın bizi!
Uyandırın bizi!
Şehitler, Kuvâyi Milliye şehitleri,
Mezardan çıkmanın vaktidir! Şimdi…
Ve İTÜ’lüler ayağa kalkmanın vaktidir şimdi…
İTÜ’lü OLMAK: Sevgili Remzi Gedikoğlu, Nazım Hikmet’le bu güzel söyleşiyi bitirdik, size başarılar diliyoruz.